Hundimport

I tisdags var vi i väg på festivalen igen. Jamaica skulle spela igen, fast med några andra den här gången. Den här gången var det inte riktigt lika kul, för när vi kom så hade de nåt uppträdande där de mest pratade (på arabiska) om Mukbarak och allt dumt han gjorde. De höll på i evigheter… O inte fattade jag något heller. Efter det så spelade Jamaica, och de var riktigt bra. Den här gången var det live på riktigt. Sist så sa de att de hade ett live framträdande men det enda som var live var Jamaicas trummor och sången. (Inte ens all sång.) Det var inte riktigt lika kallt i tisdags, men kallt nog. Himla skönt att komma hem och bädda ner sig i soffan med varsin kopp te sen.

Vi brukar ofta trängas i soffan alla tre. Kareeem vill gärna ligga med huvudet i mitt knä, och Raad vill också vara med. Han brukar knöla in sig mellan soffan och K eller under Ks ben i ena änden.  Det är så mysigt så =) Vi dricker te och Raad tuggar på sin röda gummiboll. Han älskar den där bollen. Så här såg det ut häromkvällen, när vi låg i soffan allihopa. Visst påminner Raad om en julgris med ett rött äpple i munnen =)





Igår så var jag och Lillan på stranden. Vi var ekonomiska och gick till 5 punds stranden, Moon Valley beach. Så här ser det ut där.

 


Man kan tyvärr inte bada vid stranden, för det är massor med rev och annat skumt där, samt en massa skräp som spolas upp där… Men ni ser piren till vänster, där finns en trappa där man gå ner och så badar man där. Är fortfarande ganska grunt där ute, så det går bra. Vill man ha djupare vatten får man simma utanför bryggorna.

Vi softade på stranden några timmar, drack lite te och njöt av utsikten. Inget bad dock, för det är inte så varmt i vattnet och det var lite blåsigt.

Strax innan vi skulle gå ringde det på min mobil. Jag har, hör och häpna, en intervju via Skype på måndag, så nu får ni hålla tummarna för mig!

Sedan gick vi iväg och fikade med en svensk tjej som är här. Vi gick till mitt favoritställe Harafish och så satt vi där ett tag och pratade.

 

Nu har vi vart med Raad till veterinären också. Han har fått sin Rabiesspruta, 500 pund kostade det(!).  Nu måste vi vänta 30 dagar tills vi får ta ett blodprov som ska skickas till godkänt labratorie och sätta in microchip. Det kostar 80 euro för blodprovet och 200 pund för chipet. Sedan vänta 90 dagar och sedan får vi ta med lilla plutten till Sverige.  Måste bara köpa resebur och flygbiljett, och när vi gjort det, boka möte med tullen och veterinär på Arlanda. Inte så enkelt att importera hund...

 

För övrigt så har jag beslutat mig för att komma hem nu i februari.  Imorrn åker vi till Alex för att säga hej då till Kareems familj. Kommer kännas sorgligt. Kommer ta lång tid innan jag träffar dem igen. K kommer inte åka med mig nu, måste ju fixa jobb o få tillbaka lägenheten först, så han hinner träffa dem igen innan han åker.

 

Nu ska jag kolla om det har hänt något på min kurs. Den började i måndags, men det enda vi har behövt gjort är skriva en presentation i en av grupperna och svara på några frågor för att visa att vi är aktiva. Inga läsanvisningar eller nåt… En uppgift ska läggas ut på måndag, men vet inte vad, så jag måste ta med alla böcker till Alex eftersom jag inte vet vad jag behöver. Sen måste jag packa.

 

Ta hand om er!

Kram


Festival

Igår var vi på festival.
Den pågår i några dagar här, och temat verkar vara Ryssland <3 Egypten, samt en hyllning till Revolutionen som startade 25 januari förra året. Nu tror alla att den 25 januari i år så kommer det startas revolution igen, eftersom det faktiskt inte har hänt så mycket sen förra året. I Kairo ska de iaf hylla revolutionsstarten den 25, och tält har byggts upp överallt och miljontals människor väntas ta sig till Kairo inför detta. Vissa ambassader har satt upp taggtråd runt sitt område för de väntar sig oroligheter, så vi får se vad som händer på onsdag.

Det var 13 grader ute, så det var ganska kyligt. Vi stannade 3 timmar och tittade på uppträdanden. Det var sång, dans och musik. Det var blandat ryssar och araber som uppträdde. Bla så var det en massa traditionellt klädda människor som dansade folkdans och spelande och sjöng traditionella sånger från övre Egypten (alltså södra Egypten).

Efter det så uppträdde Jamaica. Han spelar trummor och så var det två killar som sjöng. Jamaica har spelat trummor i några filmer o grejer så han är tydligen lite känd, så han brukar få spela lite här och var. Här står han och trummar.

 

Under spelningen så kom en liten tjej upp på scenen och drog en sångare i armen. Hon frågade tydligen om hon fick dansa, för han nickade och sedan körde hon igång. Hon var kanske 7 eller nåt. Hon dansade magdans (var en egyptisk låt) jätteduktig var hon.  När musiken slutade och de började spela en annan låt så dansade hon discodans. Hon gillade verkligen scenen. När killarna slutade spela så stannade hon bestämt kvar och fick vara med och dra lotterna i lotteriet, hehe.

 

Under Jamaicas uppträdande så bjöd speakern upp en kille ur publiken som hade dansat breakdance, så fick han också dansa lite på scenen.

Det var jättekul att vara där och titta! Alla var taggade och det var lite kul att folk ut publiken fick komma upp. Var en annan kille som också fick komma upp, men han dansade förskräckligt, alltså han måste ha skämtat, och en kille sprang runt på styltor. De ska hålla på några dagar så vi åker nog dit nån mer gång.

Här är jag och Kareem.

 

Erica, Mido och Khaled var också där.

 

K och Alex, Jamaicas bror. Det var mer folk där som vi känner, men jag tog inga fler kort.

 

I onsdags var Kareem i Kairo och hämtade ut sitt uppehållstillståndskort. Det känns skönt. Nu är det bara några saker kvar: fixa hans utresetillstånd från militären, fixa papprena för Raad, skaffa mig ett jobb i Sverige.

 

Häromdagen fick jag en present av K också. Tekoppar =) Han vet att jag älskar tekoppar, och vi har bara en ordentlig, eftersom jag råkade slå sönder den andra under jul. Egentligen lite onödigt, eftersom jag ska hem snart, och jag har massor hemma, men det var en fin tanke och jag blev jätteglad =)

 

Nu ska jag ta mig en kopp te ur en av mina nya koppar =)

Ha det bra!

Kram


Fru Elportokaly?

Vi har gift oss. Egentligen så gifte vi oss redan den 10 augusti. Det blev inte registrerat i Sverige förens den 14 december dock, och jag ville inte säga något förens det var färdigt hemma också. Sedan hade jag egentligen tänkt vänta med att säga något tills vi hade haft själva bröllopet, vilket var tänkt bli i december, sedan januari och sedan mars/april. Uppskjutet pga jul, dåligt väder i  januari och nu blir det uppskjutet pga av att Kareems syskon inte kommer befinna sig i Egypten i mars/april. Så nu kommer det inte bli av förens i augusti, typ. Vilket ger mig lite längre tid att förbereda släkt och vänner, så det även kan komma folk från min sida på bröllopet.
Här i Egypten skriver man oftast papprena först, innan man har själva bröllopsfesten. Kareens bror t ex gifte sig på papper november-10 och bröllopet var ju nu den 22 december-11. I Egpten så flyttar brudparet inte ihop förens de har haft bröllpsfesten dock, men det behöver ju inte jag o K oroa oss över, eftersom vi redan bor ihop =)
Bröllopsfesten kommer alltså senare, meddelar datum när vi har bestämt det =)

Kram


Uppehållstillstånd!

Kareem har fått uppehållstillstånd! Det känns fantastiskt!

Fick reda på detta den 12 januari. Jag blev överlycklig!

Jag planerar nu inför hemresan. Måste fixa jobb hemma, samt måste fixa med Raads papper här, för han ska ju också med hem. På tisdag ska han få microchip och förhoppningsvis så kan vi ge rabiesvaccin samtidigt. Kareem ska hämta ut sitt uppehållskort samt ansöka om att få lämna landet. Det ska tydligen gå fort att ordna.

Det klurigaste är jobb. Jag måste ju åka hem innan Kareem för att fixa jobb och så. Jag hade tänkt åka om någon månad, men nu vet jag inte längre... Kareem har inget jobb här just nu. Finns inte alls mycket jobb nu. Jag har ju inte heller nåt jobb här. Ringde Colona för att se om snorklingguide-utbildningen, men han har inte svarat på två försök, och inte heller ringt upp mig, så det känns som jag kan räkna bort det.  Dessutom får jag ju ärligt säga att det inte finns mycket att göra här alls och jag längtar hem. Därför funderar jag på att åka hem ganska snart och fixa vad som helst för jobb så att Kareem kan komma. Flyttar jag hem kommer Kareem flytta in hos en vän, så då spar vi in pengar på hyran också. Vi har ju liksom ingen inkomst alls just nu. Jag ska få lite studiebidrag för att jag ska läsa min kurs ”Ett hållbart arbetsliv i tid och rum” men de pengarna behöver vi betala Raads papper med. Så därför, kära läsare, kan det allt hända att jag dyker upp i gamla Svedala lite tidigare än beräknat. Vi får se.


Vad har hänt sen sist då? Inte så värstans mycket…


Kareem fyllde år den 9 januari. Han jobbade den dagen, så jag förebredde middag hemma (hans favoriträtt, min egen version av Jennies Tofu Creole som jag skrivit om tidigare (nu finns det dock purjolök här)) och så klädde jag upp mig fint och sminkade mig. Sedan kom Kareem hem och vi åt romantiskt middag med levande ljus. Som present fick han ett hemma gjort presentkort på att gå och träna med Raad hos en tysk hundtränare som bor här. Visste att han gärna vill göra det. Efter maten så ringde Kareems jobbarkompis och frågade om inte jag o K ville komma över. Han hade sin svenska flickvän hos sig, sa han, och hon trodde inte på honom när han sa att det bodde svenska tjejer här, så han ville att vi skulle bevisa det för henne. Tyckte det hela verkade lite egendomligt, för Kareem sa att han inte hade en aning om att Alaa hade en svensk tjej. Jag började ana överraskningsfest, men sa inget, för man vet ju ändå aldrig med araber… Men det var en överraskningsfest. När vi ringde på och öppnade så satt det en bunt med folk där inne som skrek happy birthday. Sedan blev det tårta, frukt, choklad och cola. Vi stannade bara en timme lite drygt innan folk började gå hemåt, men det var ganska lagom. Alla pratar ju bara arabiska så jag fattar ju inte mycket.  Kvällen avslutades med mys i soffan framför en av mina favoritfilmer Blood Diamond.


Vad mer… Jo, jag var ju slingade håret, steg 2 mot att bli blond igen. Så här blev det.

Så har jag tagit en massa mer bilder på Raad. Han är så förskräckligt söt (o skum) så jag kan inte låta bli. Jag menar, kolla bara hur han sover ibland.


 

Och så gillar han att krypa in under extrasängen och ligga där. Också lite skumt, för där är trängt och väldans dammigt.

Blir så snygg effekt när man tar kort på honom med min blixt…

Det är ju lite kyligt här om kvällarna nu. Så här såg han ut när han fick prova en av Ks gamla avlagda västar.


Han trivdes riktigt bra i den. Vi får skaffa honom vinteracka till nästa vinter i Sverige =)


Igår var vi och tog emot min kurslitteratur från en av mammas kompisar som kom hit. Då passade jag på att köpa den här fina rosa lemonaden som jag har suktat efter.  Den ser ju såååå god ut tyckte jag.

 
Visst ser den god ut? Tyvärr så var det bortkastade pengar. Den smakade inte så gott som jag trodde. Drickbar, men inget jag köper igen.

 

Idag så tog vi en promenad till Marinan. Det nya för dagen var att Kareem tog med sig en kompis till Raad. Han ville att jag skulle få träffa honom. Martini, heter han. Han är bara 9 månader, men lika stor som Raad som ni ser.

 

Var ett riktigt företag att gå över stan med de där båda i koppel. I marinan så stannade vi till och talade med Khaled och en australiensare som Khaled hjälper med hans båt. Vi stannade inte så jätte länge, för vovvarna tyckte det var trisst att stå still och då blev de jobbiga, så vi fick röra på oss.

 

Nu ska jag kolla lite efter jobb, och sedan ska jag göra köttbullar o potatismos.


En sista bild på mina älsklingar. Lite sömniga båda två =)

 

Och så jag o Raad som myser i soffan när husse lagar mat =)



Kram


December

Nu var det ett tag sen jag skrev, och det beror på att vi har haft fullt upp.

Som ni vet så kom mamma och morfar hit på självaste Luciadagen. Vi hade en jättemysig vecka med mycket  shopping, fika och även lite strandhäng.







Jag fixade mitt hår också. (Eller började fixa.) Vill ju bli blond igen, så jag var iväg till frisören och klippte och slingade. Så här såg jag ut direkt efteråt.



Tessan kom hit den 20, och  den dagen skulle jag och Kareem iväg till Alex på bröllop, men jag hann iaf vara med och möta henne på flygplatsen. I min nya frisyr kände hon knappt igen mig. Vi hann äta ihop innan  vi skulle iväg på kvällen.

Att åka till Alex är ganska ansträngande. Det tar dryga 10 timmar att ta sig dit, med ett byte i Kairo. Vi åkte kl 01 på natten, fick vänta 2 extra timmar i Kairo och var därför inte framme förens kl 13. Man sover inte helt bra på en buss, så vi var grymt trötta, men ingen tid för  vila då bröllopet var redan nästa dag den 22. Så det var bara till att fixa och dona och kl 20 gav vi oss iväg för att shoppa kläder att ha på oss. Alla var upptagna, så jag, Nada och Jasmin  var tvungna att ta med  barnen. Blev därför en ansträngande shoppingsession. Efter många om och men så  hitade vi klänning till mig och Jasmin (min är fantastiskt =)) och skor till Nada och Jasmin. Vi var hemma igen runt midnatt och Kareem kom hem strax efter. Han hade vart ute med mamma och killarna för att köpa kostym. Vi kom alltså i säng ganska sent, dyngtrötta. Kl 10 på morgonen blev vi väckta och ytterligare en stressig dag tog sin början. Var mycket att fixa för alla, vilket lämnade mig och Jasmin med två förkylda barn och även Jasmin var förkyld.
Det var tänkt att vi skulle åka till hotellet där  bröllopet var runt kl 16 för att byta om och pyssla. Vi kom inte iväg förens kl 18, och det lämnade mig ca 15 min att  byta om och göra mig vacker. Stressigt! 

Hotellet var jättefint, pyntat med röda mattor och vita sidendraperingar och blommor. (Har inga kort för vår dumma kamera beslutade sig för att sluta fungera efter att vi tagit bara några kort, och kortläsaren vägrar funka i  min dator igen.) Var en stor sal med långbord på två sidor och en gigantisk trapp i ena änden. I en stor sal brevid var det dukade runda bord med sidendukar och fina  bordsdekorationer med blommor och ljus, draperade vita stolar, ett dansgolv samt ett podie med en  fin brudsoffa och massor med   blommor högt och lågt. Två stora tvskärmar var uppsatta på två väggar och  flera kameror på gigantiska rörelseanordningar  filmade allt som hände och visade det på tv skärmarna.
Kl 20 fick vi gå ut i "hallen" och musiken dånade ur högtalarna och en speaker presenterade högljutt brudparet som kom ut i trappen till musiken från star wars. Alla tjoade och hurrade och de flyttade över vigselringarna från höger ringfinger till vänster, som man gör här när man gifter sig. Sedan fick de komma ner för trappen och en massa musiker tutade i nån slags trumpet och slog på trummor. De fick dansa lite och vi kastade blomblad på dem.
Sedan fick de gå in i stora salen och sätta sig på brudsoffan. Då började en herrans massa fotande. Efter det så fick de skära bröllopsstårtan och sedan blev det dans. Brudparet fick dansa själva först, som vi också gör, och sedan fick alla komma upp. Blev mycket dans av olika slag, ringsdans o tryckare o grejer. Jag o Kareem dansade både tryckare och ringdans. Var riktigt roligt!
När  folk började tröttna på dans så serverades middagen på borden ute i hallen. Det var buffe med  både mat och efterrätt.
Jag var jättehungrig och åt länge och väl. Så länge att efterrätten tog slut. Jag fick äta från mina  bordsgrannars tallrikar. Alltså från Kareem, hans systrar och några vänner till dem. Brudparet  försvann under den hör tiden och jag undrade vart de var. Det åt också, men fick göra det i ett eget rum.
Efter maten var det mer dans och mer foto.

Halv ett var bröllopet klart och vi eskorterade brudparet hem till deras nya lya. Den var verkligen jättefin! Dock bor de på an dra sidan Alex så det tog evigheter att ta sig dit, och hem, så kl 4 var vi hemma. Då var det dags att packa eftersom vår  buss gick kl 7.  Upptäckte att jag hade tappat bort  mitt halsband, en silverkedja med Kareems ring, som han gett mig innna jag åkte tillbaka till Sverige förra året. Jag blev jätteledsen. Den är inte värdefull, men den betyder mycket för mig. Kareems mamma och syster blev så bekymrade av min ledsenhet att Nada började leta igenom alla saker ännu en gång, och Kareems mamma gav mig ett nytt halsband. En guldkedja med ett hänge i form av bokstaven M. Den hade från början varit Kareems pappas. Hans namn börjar också på M. Jättegulligt av henne!

Efter allt detta så blev det en halvtimmes sömn innan vi fick bege oss till bussen igen. 12 jobbiga timmar senare var vi tillbaka i Hurghada och gick och lade oss för att vara fräscha på julafton. Kareem skulle dessutom jobba på julafton.

Jag vaknade på julafton och var jätteförkyld. Halleluja.  Jag städade iaf och fixade iordning mig eftersom vi firade julafton här. Kl 17 kom mamma förbi med all mat och sedan började vi laga. Det blev Janssons (lagad i gryta på en platta eftersom vi inte har ugn), köttbullar, champinjonomelett, potatis, ägghalvor, rödbetssallad och must. Senare ris a la Malta,  godis och glögg. Detta ackompanjerat av julmusik och i början även en brasa på datorn, då Erica fått en sådan CD. Min dator ville dock inte spela den samtidigt som musiken, så vi fick stänga ner den. Vi hade en supermysig julafton! Erica hade blivit magsjuk när vi åkt till Alex och var fortfarande lite matt o skakig och jag förkyld och febrig, så runt kl elva så avslutade vi kvällen.


Lägg märke till vår lilla eld på datorn, hihi.




Mamma myser med Raad.

Juldagen och annandagen firade jag med feber i soffan...

Mammas o morfars sista dag var vi ute och åt och satt på café. Den 27 följde  vi alla med till flygplatsen och lämnade dem. Kunde inte låta bli att gråta en skvätt.

Dagarna efter var vi på stranden på dagarna. En dag regnade det, fast jag sov då och såg det inte, så det var molning på dagen.

En annan dag så åkte vi sån där uppblåsbar soffa efter en båt, så här fina var vi då. Vi hade inte haft med oss badkläder eftersom det var lite osäkert om det skulle bli mulet eller ej, så jag fick låna en våtdräkt och systrarna åkte i sina vanliga kläder.


I övrigt har vi  ätit, fikat, kollat film och shoppat lite.

Sedan var det nyårsafton.

Vi var på stranden först, sedan gick vi ut och åt middag allihopa och sedan hade vi förfest hemma hos mig o Kareem. Vid halv tolv gick vi till ett ställe som heter Kontiki. Vi var sena och hann inte skåla på tolvslaget, men  jag fick iaf kyssa min prins, och det fick jag inte förra nyår, så jag var ganska nöjd iaf.
Tjejer fick gratis drinkar till kl 2 och det var  buffe och magdans på klubben. Vi hade ganska trevligt, tills Khaled fick för mycket och däckade runt kl 2. Då åkte vi hemåt och sov. Eller jag o Kareem sov, de andra hade efterfest, och vi var för trötta för det. Jag var fortfarande inte kry (är fortfarande inte det...).

Dagen efter var vi alla bakis och var hemma. Dagen efter det var Tessans sista och vi var på stranden och sedan gick vi 3 ut och åt för att sedan möta de andra på cafe.

Igår gick jag hem till Erica och Tessan kl tio så vi åt frukost ihop innan vi åkte med henne till flyget. Vi grät lite och kramades hej då och sedan åkte vi hemåt. Det känns alltid lika konstigt att lämna nån på flygplatsen och sedan inte följa med in utan sätta sig i taxin igen och åka tillbaka hem. Lite overkligt känns det....
Erica, jag o Khaled åkte och handlade efteråt. Vi tröstade oss med detta

Inte så tokigt. Vi köpte ett kilo var.

Sedan mös jag i soffan med Kareem o Raad

Kareem i mitt knä och hunden på honom. Myspys =)

Vet inte om jag nämnt det, men Raad älskar stenar. Han vill bära på dem, gräva upp dem ur marken och så vill han gnaga på dem. Han älskar tegelstenar i synnerhet. Han kan släpa runt  på en tegelsten i munnen en hel promenad. Fick några kort på det häromdagen.


Avslutar detta inlägg med en bild på tomten. Nu ska jag strax laga mat och så väntar jag på att Lillan ska  ringa och säga hur hon blev i håret. Hon är hos frisören nu nämligen.

Kram på er och god fortsättning!


RSS 2.0